Senaste nytt

Bostadsmarknaden och Corona

April 23rd, 2020

Med anledning av corona så finns det många som undrar hur krisen påverkar bostadsmarknaden. Under det senaste veckorna har det varit artiklar och utlåtanden som drar åt båda håll. Idag, torsdag den 23 april, släppte Booli och SBAB en färsk rapport som med hjälp av verklig data ger oss en bild av hur situationen på bostadsmarknaden faktiskt ser ut.

Rapporten visar att bostadsmarknaden står emot coronakrisen väl och kan summeras med att utbudet av bostadsrätter har gått upp i Sverige sedan coronautbrottet, men ligger ungefär i samma nivå som under samma period ifjol. Avseende försäljningspriser så ser man mindre effekter med något lägre kvadratmeterpriser men ändå likvärdig med ingången på året. Detta gäller framförallt andrahandsmarknaden medans nyproduktionen är nästintill oberörd.

Vidare så har man sett en uppgång i annonstider vilket är en indikation på att marknaden är något trögare, vilket är naturligt i en situation där osäkerheten på grund av corona bidrar till spekulanter håller hårdare i plånboken. Framförallt är det Stockholmsområdet som påverkats.

“Trots att vi är mitt inne i en period med omfattande smittspridning och social distansering ligger kvadratmeterpriserna mätt utifrån både utbudspriser och slutpriser tre veckor in i april högre eller i paritet med hur det såg ut i inledningen av året och jämfört med samma period närmast tidigare år”

– Robert Boije, chefsekonom hos SBAB i pressmeddelande.

Hur bostadsmarknaden kommer att förändras och påverkas framåt är svårt att sia om. Den primära faktorn är hur arbetsmarknaden kommer att fortsätta att förändras och hur arbetslösheten kommer att utvecklas blir avgörande för hur bostadsmarknaden kommer att spela ut. Vid en kortvarig kris så menar SBAB att det framförallt är omsättningen av bostäder som går ned – och bostadspriserna kan sjunka måttligt.

Vi på Interesta följer utvecklingen av bostadsmarknaden nära och har under senaste tiden haft flertaliga diskussioner med våra kunder avseende bostadsmarknadens utveckling. Rapporten från SBAB och Booli bekräftar också många av våra utgångspunkter.

– Än så länge har inte bostadsmarknaden sett några radikala förändringar på grund av corona. Fluktuationer på bostadsmarknaden i utbud och pris är en fullkomligt logisk effekt när samhället står mitt i en kris men den svenska bostadsmarknaden står sig ännu säger Alex Liljeblom, Interesta.