Senaste nytt

Så blir bostadsmarknaden 2019

January 19th, 2019

I slutet av 2018 var det många tidningar som kom med sina sedvanliga prognoser för 2019. Den kanske mest eftertraktade prognosen är avseende bostadsmarknaden då Riksbanken höjde reporäntan från -0,50 procent till -0,25 procent. Dessutom med en vinkning om att räntan kunde komma att höjas ytterligare under senare delen av 2019. En höjning gör givetvis många oroliga – vad händer med mina räntor? Vad händer med min bostad? Kommer priset att sjunka och mina lånekostnader att öka?

Men gällande bostadsmarknaden så är det nästintill ett unisont meddelande från såväl boendeekonomer som mäklare – marknaden kommer vara fortsatt stabil ett tag till, eventuellt att bostadspriser sjunker svagt. Åtminstone om vi får tro Claudia Wörmann som är boendeekonom på SBAB som i en intervju med SVT Nyheter säger följande:

Jag tror att de kommer att stå stilla eller svagt sjunka. Åtminstone i början av året. Vi har stigande räntor, amorteringskrav, krav på kontantinsats.Vi har också en del som är mer subtila förklaringar. Förr köpte man först och sålde sen. Så ser det inte riktigt ut i dag – man säljer först och köper sen. Får man inte priset man vill ha, då avvaktar man sin försäljning.

Det är givetvis väldigt svårt att prognostisera ett helt år framåt, men den allmänna åsikten är att den kommer vara fortsatt stabil under 2019. Däremot finns det givetvis mängder av olika faktorer –internationella händelser och politiska beslut – som kan påverka den svenska bostadsmarknaden som inte kan förutspås.

Vi rekommenderar att du läser hela artikeln hos SVT Nyheter