Ombildning

Hyresrätt är den dyraste boendeformen

August 9th, 2018

Det är dyrare att bo i en hyresrätt än i exempelvis en villa eller bostadsrätt enligt Statistiska Centralbyrån (vilket Hur Vi Bor uppmärksammat) som har kartlagt svenska hushålls boendekostnad. En lägenhet med två rum och kök kostar i genomsnitt 800 kronor mer som hyresrätt, än som bostadsrätt.

Hyresgästföreningen skriver på sin faktabank Hur Vi Bor:

“Förklaringen till att en större del av hyresgästernas inkomster går till boendet är alltså inte bara att deras inkomster i genomsnitt är lägre, utan också att deras boende är dyrare än ägda bostäder i samma storlek. Till och med när man räknat in amorteringen, som ju egentligen inte är en kostnad utan ett sparande.” 

Det finns flera anledningar till detta. Den primära anledning är att strukturen med hyresrätter innebär att du betalar till en fastighetsägare som vill ha avkastning på sin investering. Allt överskott som hyrorna i ditt hus går till fastighetsägaren som är fri att använda överskottet hur den vill – överskottet är inte öronmärkt för din fastighet. En fastighetsägare strävar alltid efter att ha så höga hyror som möjligt för att få så hög avkastning som möjligt. Men i en bostadsrättsförening så råder självkostnadsprincipen – en förening har inget vinstintresse utan eventuellt överskott investeras i fastigheten eller föreningens medlemmar.

Den andra anledningen till att det är billigare att bo i en bostadsrätt än i en hyresrätt är att det är en långsiktig investering och sparande till dig själv. Jämfört med en hyresrätt, där du betalar en fast summa varje månad till någon annan, så betalar du amortering och ränta på ett banklån samt en månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Amortering, som är en avbetalning på ditt banklån, innebär alltså att du betalar till dig själv. Lägg därtill att du dessutom får 30% ränteavdrag i samband med deklarationen varje år.

Ombilda till bostadsrätt – och gör en riktigt bra bostadsaffär

Den största tröskeln för att ta sig in på bostadsmarknaden idag är kontantinsatsen på 15% av köpeskillingen. Lägg därtill en stark bostadsmarknad med många spekulanter på få objekt som trissar upp priset. Som boende i en hyresrätt är det relativt svårt att göra någonting åt sin boendekostnad om man inte har ett stort sparkapital eller är beredd att flytta till en billigare bostad.

Men det är där ombildningsmöjligheten kommer in. Bor man i en hyresrätt idag så finns det ett annat alternativ – att ombilda till bostadsrätt. Genom att gå ihop tillsammans med sina grannar, bilda en bostadsrättsförening och försöka köpa loss fastigheten från sin nuvarande hyresvärd så får man i regel köpa sin andel (lägenhet) till 70-80 av marknadspriset. På så sätt slipper man även undan kontantinsatsen eftersom banken då har lägenheten som säkerhet. Genom att ombilda så kan du, beroende på vilken ränta du väljer, sänka din månadskostnad och dessutom köpa din lägenhet med 20-30% “rabatt”. Kort sagt – en bra affär!

Vill du veta mer om hur en ombildning går till? Kontakta oss idag!