Ombildning

Köpa eller inte köpa vid ombildning? Så bestämmer du dig

April 1st, 2018

Att köpa eller inte köpa vid en ombildning är en sund frågeställning och mycket bottnar i din och den blivande föreningens ekonomi. För somliga är en ombildning en fantastisk början på en bostadskarriär, för andra är det inte alls lika fantastiskt. Du måste därför ta en ordentlig titt på din egen ekonomi, läsa igenom den ekonomiska planen för bostadsrättsföreningen och därefter fatta ett beslut.

I dom allra flesta fall får en hyresgäst köpa sin andel (lägenhet) till 70-75% av marknadsvärdet i en ombildning vilket innebär att man sällan behöver en egen kontantinsats samt att man redan från dag 1 har gjort en vinstaffär. Men bara för att man har gjort en bra affär på köpesdagen, så innebär det inte per automatik att man har en gjort en bra affär i det långa loppet. Det är därför viktigt att man tar sig tiden och går igenom allt underlag noggrant.

Frågor att ställa dig själv:

  • Hur ser föreningens månadsavgift ut samt din egna ränta + amortering?
  • Hur ser din ränta ut? Skall du binda på fem år eller rörligt?
  • Hur ser föreningens belåning ut? Hur ser föreningens ränta ut? Vad händer om föreningens ränta går upp ett par %?
  • Hur ser underhållsplanen ut för föreningen? Kommer månadsavgiften och avsättningar till inre / yttre fonder att täcka eventuella stambyten eller får ni räkna med en avgiftshöjning inom ett par år?
  • Om du fortfarande känner dig osäker, prata med den som ansvarar för ombildningsprocessen. Du skall inte känna någon oro vid en ombildning; då finns det fortfarande frågetecken som behöver rätas ut.

Hemnet har skrivit en bra artikel om hur du identifierar svagheter i en bostadsrättsförening. Den är inte lika aktuell vid en ombildning, men innehåller en del matnyttigt som du kan använda för att göra din egen analys. Det viktigaste är att du känner att det är bra investering för dig själv och föreningens ekonomiska kalkyl rimmar med den underhållsplan som har tagits fram under besiktningen.

Pratar du och dina övriga grannar om att ombilda? Du är varmt välkommen att kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.