Ombildning

Fördelar med ombildning av hyresrätt

January 8th, 2019

Det finns många fördelar med att ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt. Här listar vi ett par stycken.

Du får större frihet och inflytande

I en bostadsrätt får du större frihet att påverka ditt eget boende och kan renovera, nästan, som du vill. Genom en bostadsrättsförening som drivs av medlemmarna så kan du alltid göra din röst hörd och påverka hur fastigheten skall utvecklas.

Lägre boendekostnad

Det är billigare att bo i en bostadsrätt än en hyresrätt vilket även SCB har fastslagit. Vid ombildningar så minskar man ofta sin boendekostnad, och framförallt på lång sikt.

Ökad kontroll och trygghet

Vid en ombildning så tar ni, som medlemmar, över kontrollen av fastigheten. Det innebär att det inte finns någon fastighetsägare, vars mål är att maximera sin avkastning, som bestämmer om vilka renoveringar som ska göras och inte göras. Det skapar en trygghet där ni själva bestämmer när, var och hur renoveringar ska göras utan att behöva oroa er för oväntade hyreshöjningar eller uteblivna renoveringar.

Ombildningsrabatten

Vid en ombildning så värderas samtliga lägenheter till huset. Därefter köper du sedan, i genomsnitt, din lägenhet för 70-80% av det marknadsvärdet. Det innebär också att du får köpa din lägenhet utan kontantinsats då banken bedömer det som en trygg affär.

En god privat investering

Eftersom du får köpa din lägenhet med rabatt så har du redan från första dagen ett övervärde i din lägenhet d.v.s. du har gjort en vinst från start. Med åren så kommer vinsten med största sannolikhet att öka, och i takt med att du själv amorterar på ditt lån, så blir det som ett tryggt sparande för framtiden. Du investerar i dig själv genom en bostad.