Ombildning

Köpa lägenhet utan kontantinsats

December 30th, 2018

När du skall köpa en lägenhet idag så kräver banken att du lägger in en kontantinsats motsvarande 15% av lägenhetens pris; någonting som ofta ställer till det för många som drömmer om att äga sitt eget boende. Speciellt bland unga som bor i storstäder.  Att spara ihop till en kontantinsats för en barnfamilj tar exempelvis 35 år enligt DN. Men det finns ett alternativ där du eventuellt har möjlighet att köpa din lägenhet utan en kontantinsats om du bor i en hyresrätt idag.

Så köper du lägenhet utan kontantinsats

En ombildning till bostadsrätt av din hyresrätt kan vara ett perfekt tillfälle att inleda sin bostadskarriär. I många fall så krävs det ingen kontantinsats när du ska köpa din lägenhet vid en ombildning eftersom du då köper lägenheten till cirka 70-75% av vad lägenhetens marknadsvärde är. Det innebär att insatsen redan ligger i lägenheten och på så sätt så kan du köpa lägenhet utan kontantinsats.

En ombildning innebär att du och dina grannar går ihop för att bilda en bostadsrättsförening och sedan köper fastigheten av den nuvarande fastighetsägaren. Det är inte säkert att fastighetsägaren vill sälja sin fastighet; men genom att registrera er förening och lämna en intresseanmälan till Lantmäteriet så tilldelas ni s.k. hembud och det innebär att ni har förköpsrätt om fastighetsägaren skulle vilja sälja fastigheten i framtiden.

Jag är intresserad – vart börjar jag?

En stark rekommendation är att ta hjälp av en ombildningskonsult redan vid start. Det innebär att ni får en kunnig expert som hjälper er med allting som berör ombildningsprocessen; ex. sköter förhandlingar och samtal tillsammans med fastighetsägare, besiktningsman, jurist och övriga hyresgäster. Ombildningskonsulten tar endast betalt om ombildningen blir genomförd och kostnaden är inkluderad i den ekonomiska kalkylen.

Du kan kontakta oss på Interesta om du vill undersöka möjligheten till en ombildning och vad det skulle innebära för er. Din förfrågan är inte bindande och vill du vara anonym mot dina grannar eller din hyresvärd så går det självklart bra.