Ombildning

Sälja eller ombilda hyresfastighet

December 2nd, 2018

Är du fastighetsägare och funderar på att sälja eller ombilda din hyresfastighet? Det finns många fördelar för dig som fastighetsägare att åtminstone, innan en försäljning, undersöka intresset bland dina hyresgäster för en ombildning till bostadsrätt. Det är ett bra sätt att optimera din vinst och oftast enklare att få en högre köpeskilling – och det är dessutom ofta mindre tidskrävande än en traditionell försäljning på den öppna marknaden.

Ombildning är ett bra sätt att optimera din vinst

Vid en försäljning av en hyresfastighet så är motparten i många fall mer intresserad av att pressa priset på fastigheten än någonting annat. Vid en ombildning så tar hyresgästerna in andra aspekter – hur skulle bostadsrättsföreningens ekonomi se ut? Vad skulle lägenheterna kosta? Hur är skicket på fastigheten och hur ser det löpande underhållet ut? Ser den ekonomiska kalkylen bra ut för föreningen och individen så kommer man vilja genomföra en ombildning vilket, i dom allra flesta fall, resulterar i en god affär för såväl dig som fastighetsägare som den nyblivna bostadsrättshavaren.

Du ger dina hyresgäster möjlighet att komma in på bostadsmarknaden

Genom en ombildning så ger du dina hyresgäster ett val – en ny hyresvärd eller möjlighet till ombildning. En ombildning är i dom allra flesta fall en väldigt god affär för hyresgästen eftersom köpeskillingen för lägenheten landar kring 70-75% av marknadsvärdet. Det krävs således, i många fall, ingen kontantinsats samt att man undviker den högre nivån av amorteringskravet. En ombildningsmöjlighet är ofta mycket uppskattat bland hyresgäster när dom förstår innebörden

Hur börjar jag undersöka intresset bland mina hyresgäster?

På Interesta så har vi en gedigen erfarenhet av fastighetsekonomi och ombildningar till bostadsrätt både som ombud för föreningen och fastighetsägaren. Vår långa erfarenhet och gedigna kunskap om fastighetsekonomi innebär att säkerställer en trygg, transparent ombildning. Vi hanterar hela processen – från intressekoll till ansökan om lagfart där vi sköter all kontakt mellan hyresgästerna och fastighetsägaren. Vår kostnad betalas av bostadsrättsföreningen om det blir en ombildning.

Kontakta oss nedan så ringer vi upp dig med mer information!